Casele de ajutor reciproc

Casele de ajutor reciproc 720 419 carsng.ro
Sursa: IES - INSTITUTUL DE ECONOMIE SOCIALĂ

Casele de ajutor reciproc

Casa de Ajutor Reciproc

Casa de Ajutor Reciproc este o institutie financiara nebancara, fara scop patrimonial, organizata in vederea sprijinirii si intrajutorarii financiare a membrilor asociati.

Conform definitiilor utilizate la nivel european, entitatile de tip Case de Ajutor Reciproc se incadreaza in domeniul sprijinului mutual financiar, al caror rol este de a preveni excluziunea financiara. Excluziunea financiara desemneaza “procesul prin care oamenii intâmpina dificultati in accesarea si/sau utilizarea acelor servicii si produse financiare ale pietei dominante care corespund nevoilor lor si le permit sa duca o viata sociala normala in societatea din care fac parte” 

In Romania, Casele de Ajutor Reciproc functioneaza in baza a doua legi distincte, una pentru salariati si alta pentru pensionari, respectiv Legea 122/1996 privind regimul juridic al caselor de ajutor reciproc ale salariatilor si al uniunilor acestora, republicata in Monitorul Oficial 261 din 22.04.2009, si Legea nr 540/2002 privind casele de ajutor reciproc ale pensionarilor.

Case de ajutor reciproc ale  salariatilor

Case de ajutor reciproc ale  salariatilor (CARs), functioneaza in baza OUG 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii dar si in baza unui act normativ special, Legea 122/1996 privind regimul juridic al caselor de ajutor reciproc pentru salariati si al uniunilor acestora.

Potrivit legii, Casele de ajutor reciproc ale salariatilor sunt asociatii fara scop patrimonial, organizate pe baza liberului consimtamânt al salariatilor, in vederea sprijinirii si intrajutorarii membrilor lor.

Obiectul de activitate al CAR ale salariatilor il constituie acordarea de imprumuturi cu dobanda mica catre membrii acestora.
Casele de ajutor reciproc ale salariatilor sunt obligate sa prezinte anual situatiile financiare uniunilor teritoriale judetene, Uniunii Nationale, precum si directiilor generale ale finantelor publice judetene si a municipiului Bucuresti.

Uniunea Nationala a Caselor de Ajutor Reciproc ale salariatilor din România (U.N.C.A.R.s.R.) este organizatia nationala autorizata, raspunzatoare de mentinerea si dezvoltarea sistemului solid si sigur al caselor de ajutor reciproc ale salariatilor. U.N.C.A.R.s.R. are afiliate 39 de uniuni teritoriale, care cuprind 2.377 case de ajutor reciproc ale salariatilor – institutii financiare nebancare.
 
Conform Registrului de evidenta al institutiilor financiare nebancare al Bancii Nationale a României la data de 27.08.2010 existau in Romania 2.993 case de ajutor reciproc active ca institutii financiare nebancare.